Nieuws  
 

Marcel van Aelst heeft definitief afscheid genomen als President en statutair directeur van Hotel Okura Amsterdam. Tijdens de afscheidsreceptie is Van Aelst benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan. Uit de verdiensten van Van Aelst blijkt een grote betrokkenheid voor de hospitalitybranche wat zich uit in verschillende bestuurlijke functies. Daarnaast werd hij geprezen voor zijn pionierssrol op het gebied van gastvrijheid en gastronomie.

Marcel van Aelst neemt afscheid als President van Hotel Okura Amsterdam
Foto: Eberhard van der Laan, Emmy J. Stoel, Marcel P. van Aelst, Yoshihiko Okura en Toshihiro Ogita.

Interview BNR Nieuwsradio

Onlangs gaf Van Aelst zijn laatste interview op BNR Nieuwsradio, als directeur van Hotel Okura. Tijdens dit interview gaf hij aan dat er steeds minder budget is voor de promotie van de stad Amsterdam. Hij noemt dat ronduit kortzichtig. Iedere euro die wordt uitgegeven aan de promotie van de stad komt veelvoudig terug. In 2017 wordt citymarketing organisatie IAmsterdam met €380.000 gekort op het totale budget van ruim €5 miljoen, een jaar later gaat daar nog eens €250.000 vanaf. Het totale budget gaat daarmee zo’n 12 procent achteruit. "En dat terwijl wij met zijn allen €35 miljoen aan toeristenbelasting voor de stad binnen brengen. Daarvan gaat maar een heel klein deel naar IAmsterdam. Bovendien hebben we ook nog eens met een hele schone industrie te maken".

2013 veel promotie Rijksmuseum

2013 was een succesvol jaar voor de stad. Toen is veel geld geïnvesteerd rond de heropening van het Rijksmuseum. Sindsdien komen er fors meer toeristen naar de stad. "Maar we moeten niet te lang op de resultaten van 2013 rusten", aldus Van Aelst. "Juist nu moeten we Amsterdam onder de aandacht blijven brengen in nieuwe markten, zoals China".

Amsterdam in concurrentie met andere Europese hoofdsteden 

"Wat betreft de musea kan Amsterdam de concurrentie met andere Europese steden zeker aan, sterker nog wij hebben per inwoner meer musea dan Parijs en Londen", aldus Van Aelst als hem gevraagd wordt of Amsterdam de concurrentie met andere Europese steden aan kan. Alleen moet Amsterdam wat meer upscale shopping krijgen en natuurlijk een mooie boulevard, zoals de Champs d'elysee, van het station via het Rokin naar de Munt en het liefst naar de RAI. In de RAI komen jaarlijks heel veel congresdeelnemers en dat gedeelte van Amsterdam hoort gewoon bij. Op veel plattegronden van Amsterdam staan vaak alleen de 5 grachten, maar Amsterdam is natuurlijk veel groter.

Minder budget NBTC

Van Aelst heeft 16 jaar in de Raad van Toezicht van het NBTC gezeten en constateert dat daar de budgetten ook steeds verder terug zijn gedraaid en er dus steeds minder overblijft voor promotie. Nederland geeft minimaal uit aan de promotie in vergelijking met andere grote Europese steden. "Natuurlijk heeft de industrie daar ook een rol in. Alle hotels in Amsterdam hebben een salesafdeling en zij verkopen eerste de stad Amsterdam en daarna pas huin eigen hotel", aldus Van Aelst.

Commissaris

Van Aelst blijft actief als vice voorzitter van de raad van bestuur van Hotel Okura Company Japan, de houdstermaatschappij van de internationale Okura groep en als president en representative director van Okura-Nikko Hotel Management . Daarnaast blijft hij als commissaris betrokken bij Hotel Okura Amsterdam. De dagelijkse leiding ligt in handen van general manager Emmy Stoel.Plaats op:
Datum: 1 oktober 2015
Gerelateerde artikelen  
14-01-2016 Nieuws Hotel Okura Amsterdam eerste vijfsterren Superior Hotel van Nederland
24-07-2013 Nieuws On the move (Juli 2013)
20-03-2019 Nieuws On the Move - maart 2019 (2)
09-04-2011 Nieuws Okura benefietavond voor Japan levert ruim 200.000 op
19-12-2012 Nieuws On the Move: December 2012
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,57 seconden.