Nieuws  

Besparing op hotelkosten gerealiseerd door stevig onderhandelen

De wereldwijde vraag naar zakenreizen groeit traag maar gestaag, waarbij alleen de Verenigde Staten wat achterblijft met een lichte daling. Deze conclusies trekt zakenreisexpert Advito in de laatste kwartaalupdate van haar Industry Forecast 2013. In deze update wordt voornamelijk ingezoomd op airlines en hotels (de vorige kwartaalupdate gaf ook een verwachting voor de meetingmarkt).

Belangrijke oorzaak voor de daling in de VS is het strenge beleid van de overheid ten aanzien van zakenreizen en congresdeelname. De sector begint hier nu de effecten van te merken.
Verder blijven de eerdere verwachtingen nagenoeg ongewijzigd gehandhaafd. Alleen de hotelprijzen in Zuid Afrika zullen naar verwachting sterk stijgen, terwijl de prognose voor Saoedi Arabie en Australie sterk naar beneden is aangepast. Ook de eerder voorspelde groei voor Brazilie, Mexico, china en Singapore zal wat afzwakken in het huidige economische klimaat.

Voor EMEA is het moeilijker om conclusies te trekken: grote bedrijven verminderen het aantal zakenreizen om kosten te besparen, kleinere ondernemingen investeren nu juist meer. Door de langetermijnrelatie aan te gaan met leveranciers kunnen bedrijven de prijzen gedeeltelijk drukken, stelt Advito.
Voor de luchtvaart wordt voor Europa nog een 2% jaarlijkse groei verwacht (voor regionale economy vluchten zelfs 3%).

Advito baseert haar voorspellingen op internationale analyses zoals die van het IMF, maar ook op lokale parameters en boekingsgegevens van BCD Travel, marktleider in zakenreismanagement in de Benelux. De Industry Forecast biedt bedrijven een indicatie van het budget dat ze moeten reserveren voor vliegtickets en hotelovernachtingen. Weten of de economie de prijzen in een bepaalde markt doet stijgen of dalen kan goed van pas komen bij de onderhandelingen met leveranciers.

Vliegtickets: Midden-Oosten is de uitzondering
De prijzen voor vervoer blijven langzaam stijgen. Door lokale economische factoren stelt Advito haar verwachtingen in sommige regio’s iets naar beneden bij. Grote uitzondering hierop is het Midden-Oosten. Door de strategische ligging wordt de regio steeds belangrijker als hub voor vluchten naar Azië. Advito verwacht bijna een verdubbeling in de prijsstijging: van 5% naar 9%.

Hotels: onderhandelen werkt
De hotelprijzen blijven eveneens gestaag stijgen, hoewel Advito ook hier de verwachtingen naar beneden heeft bijgesteld: van 8% naar 5%. De gouden tip van Advito is om te blijven onderhandelen. Sommige hotels verhogen niet alleen de kamerprijs, maar rekenen ook extra’s als ontbijt of Wi-Fi door. Onderhandelen loont echter: alle prijsstijgingen vermijden is onmogelijk, maar de meeste hotels gaan bij hun offertes uit van een tegenbod.

“Er is vorig jaar meer dan ooit onderhandeld. Maar liefst 90 procent van de inkopers van hotelkamers ging de discussie aan om te besparen op hotelprijzen. Dit geeft aan dat het gat tussen wat de hotels willen ontvangen en wat hun klanten willen betalen nog steeds heel groot is. Ons advies : blijf scherp op de prijs en onderhandel met je preferred suppliers. Langetermijnrelaties aangaan loont uiteraard ook. Bedrijven halen meer uit kleinere besparingen op lange termijn dan uit een éénmalige grote besparing”, zegt Jeroen Hurkmans, Vice President EMEA/APAC bij Advito.

De Industry Forecast Update is hier gratis te downloaden.

Bron: Advito /©Redactie CongresWereld

Plaats op:
Datum: 7 mei 2013
Gerelateerde artikelen  
01-07-2013 Nieuws Vraag naar zakenreizen groeit langzaam
20-12-2012 Nieuws Vraag naar meetings blijft hoog in 2013
30-05-2012 Nieuws Vraag naar zakenreizen en meetings groeit sneller dan verwacht
15-09-2011 Redactie Hogere tarieven meeting locaties en gestage groei zakenreizen in 2012
17-09-2015 Nieuws Advito Industry Forecast 2016 voor zakelijke bijeenkomsten in Europa
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 2,86 seconden.