Nieuws  
 

Het Horwath HTL Hotel Event vond dit jaar plaats in het nieuwe Ramada Apollo Amsterdam Centre. Vier deskundigen spraken over het thema hotelvastgoed en contracten.

Ewout Hoogendoorn (Horwath HTL) opende de middag en constateerde ondermeer dat alhoewel hotels maar een klein onderdeel vormen van de vastgoedmarkt, er veel zaken bij komen kijken en er doorgaans veel partijen bij betrokken zijn. Als voordelen van investeren in hotelvastgoed noemt hij spreiding in de portfolio waardoor optimalisatie van risico en rendement ontstaat. Er is specialistische kennis vereist waardoor er minder concurrentie is. Er is minder kans op leegstand, het gebouw wordt veelal beter onderhouden en er is meestal sprake van een langere looptijd van contracten. Hoogendoorn noemt 4 basisvormen van exploitatie van hotelvastgoed:
De eigenaar exploiteert het hotel zelf
De eigenaar verhuurt het gebouw aan een exploitant via een huurcontract
De eigenaar huurt een exploitant in via een managementcontract
De eigenaar kiest een van de bovenstaande en sluit een frachisecontract af.
 
Casper Banz (Houthoff Buruma) gaf vervolgens uitleg over contracten voor hotelexploitatie vanuit een juridisch perspectief en concludeerde dat hotelvastgoed complex en kapitaalintensief is met een lange doorlooptijd. Contracten zijn daarom altijd maatwerk. Bram Hagemeier (Aedes Real Estate) sprak namens de ontwikkelaar en belegger over investeren in hotels en concludeerde ook dat investeren in hotels een specialisme is waarbij zonder risico geen rendement is en dat partnerships veelal voor langere termijn worden aangegaan. Tot slot sprak Bas Tolmeijer (Apollo Hotels & Resorts) vol enthousiasme over de formule van het Ramada Apollo Amsterdam Centre, een hotel met daarnaast een afdeling van de Hotelschool uit Den Haag. Kortom: een zinvolle bijeenkomst waar op de 17de verdieping van het Ramada Apollo nog lang over nagepraat werd.

 

Plaats op:
Datum: 19 september 2012
Gerelateerde artikelen  
22-12-2011 Nieuws Ketens nemen de hotelmarkt in Nederland over
17-07-2019 Nieuws Accommodatienieuws - juli 2019
13-05-2008 Nieuws Hotel Sofitel The Grand krijgt impuls van 32 miljoen
01-08-2010 Nieuws Amsterdam weer op de kaart als congresbestemming
02-05-2018 Nieuws On the Move - mei 2018
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,62 seconden.