Nieuws  
 

In Utrecht zijn afgelopen vrijdag de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. De titel 'Evenementenstad van het Jaar' ging naar Dordrecht. Het door RKK/EO en de gemeente Gouda geproduceerde evenement The Passion werd het beste Stadspromotie-evenement. Daarnaast waren er in diverse categorieën hoofdprijzen voor het Dunya festival (Rotterdam),Bevrijdingsfestival Overijssel, VJ op de Dom (Utrecht) en Incubate (Tilburg). De innovatieprijs ging naar 'Trouwen voor 1 dag' (Dordrecht).

De uitreiking van de prijzen werd vooraf gegaan door een heftig debat tussen vertegenwoordigers van gemeenten en organisatoren. Financieel gezien staat een deel van de branche het water tot aan de lippen vanwege bezuinigingen. Het bezuinigen op evenementen of op gemeentelijke evenementenbureaus die evenementen ondersteunen leidt direct tot minder inkomsten en uitstraling voor een stad. Dat ziet de politiek niet altijd in bleek tijdens het debat. Ook kwam de vraag aan de orde waarom evenementen wel of niet gratis toegankelijk moeten zijn. Gemeenten zouden soms wat dieper in het verdienmodel van een evenement moeten kijken.

Dordrecht evenementenstad van het jaar
Dordrecht wint de titel vanwege een consistent evenementenbeleid, ook in deze mindere tijden en het voortdurend innoveren met nieuwe spraakmakende evenementen. Collega evenementensteden zoals bijvoorbeeld Den Haag en Utrecht laten op dat gebied, ingegeven door bezuinigen, duidelijk een steek vallen. Rotterdam blijft zoals andere jaren overeind met een mooie 2e plaats. De vakjury houdt bij de vergelijking van de steden rekening met de inspanning en resultaten in relatie tot inwoneraantallen.

The Passion
Het grote passiespektakel The Passion is gekozen tot het ‘Beste Evenement' van 2011. In dat jaar vond The Passion voor de eerste keer plaats, in de historische binnenstad van Gouda. 
The Passion 2011 was een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda. Tijdens het spektakel werd een reusachtig kruis door de straten van Gouda gedragen en vertolkten bekende zangers als Syb van der Ploeg, Do en Frank Lammers eigentijdse liederen die qua thematiek of qua sfeer aansloten bij het lijdensverhaal. Ongeveer 20.000 mensen bekeken het evenement live in de straten van Gouda, terwijl het programma een miljoen televisiekijkers trok.


Winnaars Nationale Evenementenprijzen 2012

Evenementenstad van het Jaar:
1. Dordrecht
2. Rotterdam
3. Utrecht
4. Gouda
5. Eindhoven
6. Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Deventer, Groningen

Beste Stadspromotie-evenement Algemeen:
1. The Passion Gouda
2. ABN AMRO CPC loop Den Haag
3. 3D Streetpainting Event Lelystad  

Beste Stadspromotie-evenement Cultuur:
1. Dunya Festival Rotterdam
2. Connecting Arts Utrecht
3. Parkpop Den Haag

Beste Regio - Evenement Cultuur:
1. Bevrijdingsfestival Overijssel Zwolle
2. Ribs&Blues Festival Raalte
3. Deventer op Stelten Deventer

Beste Regio - Evenement Algemeen:
1. VJ op de Dom Utrecht
2. Gouda Winterevenementen Gouda
3. Almeerdaagse Almere

Leukste Stadsevenement:
1. Incubate Tilburg
2. Klaas en Maarten pakken uit Utrecht
3. Intocht St. Nicolaas Dordrecht
4. Spooktour Zoetermeer
5. IJsbeeldenfestival Zwolle

Innovatieprijs:
1. Trouwen voor 1 dag Dordrecht


De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 12 jaar uitgereikt aan het begin van het evenementenseizoen. Doelstelling is om evenementen en evenementensteden een stimulans te geven. Daarnaast bieden de prijzen de mogelijkheid tot vergelijking en uitwisseling van kennis binnen de branche. De prijzen worden altijd uitgereikt in de stad die in het voorgaande jaar evenementenstad werd, in dit geval Utrecht.

Plaats op:
Datum: 5 juni 2012
Gerelateerde artikelen  
10-06-2007 Nieuws Utrecht gekozen tot Evenementenstad van het Jaar
27-05-2010 Nieuws Den Haag evenementenstad van het Jaar
11-10-2016 Nieuws Winnaars Nationale Evenementenprijzen 2016
17-04-2018 Nieuws Eindhoven en Noordwijk winnen prijzen voor beste evenementensteden
30-06-2010 Nieuws G50 gemeenten subsidiëren evenementen voor € 39 miljoen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,6 seconden.