Nieuws  
 

Buiten wordt het kouder en op sommige dagen al guur weer. Kennelijk is dat de beste periode om te publiceren over 'de beste restaurants' want in de afgelopen week waren het weer de bekende uitgevers Gault Millau en Lekker die hun jaargids en top-x presenteerden, inmiddels aangevuld met de 'sterren' van Michelin en de wijnexperts van Grootspraak. Mocht u het toch nog gemist hebben, hierbij de toppers van alle gidsen:


Michelinsterren 2011 bekend

Zojuist heeft Michelin bekend gemaakt welke restaurants in 2011 de titel ster(ren)restaurant mogen dragen. Negen restaurants ontvingen hun eerste ster. De gelukkigen zijn (als geprognostiseerd) La Trinité (Sluis), De Groene Lantaarn (Zuidwolde) en Vermeer (Amsterdam). Daarnaast ontvingen La Provence (Driebergen), ML (Haarlem), Kasteel Heemstede (Houten), 't Amsterdammertje (Loenen aan de Vecht), De Burgemeester (Linschoten) en One (Roermond) hun eerste ster.

Michelin bracht drie sterren in mindering. Nolet 't Reymerswale en Cour du Nord moeten hun etoile inleveren. Daarnaast zakt Apicius in Bakkum van twee naar één. Helaas mogen we ook geen nieuwe 2- en 3-sterrenrestaurants in Nederland verwelkomen, hetgeen een conservatieve beslissing van het rode boekje genoemd kan worden. Daar staat tegenover dat ons land momenteel wel 114 sterren telt, een nog niet eerder vertoond aantal. Nederland telt twee 3-sterren restaurants: De Librije in Zwolle en Oud Sluis in Sluis.

Op de website Knoopjelos.nl vind je een handig overzicht van de restaurants met Michelin sterren.
Bron: KnoopjelosToprestaurants Grootspraak 2011 vrijwel onveranderd

In het geweld van alle jaargidsen met de beste restaurants, is er een die restaurant op een iets andere manier bekijkt: Grootspraak, dé restaurantgids voor de wijnliefhebber.
De nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers nóg beter de weg naar die restaurants waar grote liefde voor de wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Spijs en wijn en gastvriendelijkheid bepalen samen het oordeel. Toegegeven; er bestaan al diverse restaurantgidsen, maar in de meeste gidsen ontbreekt die extra aandacht voor de wijn. Grootspraak is een geheel onafhankelijke restaurantgids met als bijzondere insteek juist die aandacht.

De onderscheidingen
Los van de waardering in punten voor restaurants, trosjes voor de wijnkaart of glaasjes voor wijnbars kent Grootspraak elk jaar onderscheidingen toe in drie categorieën. De keuze wordt gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat op die plaats wordt geboden. Soms zelfs in vergelijking met collega's met een hogere score.

De winnaars dit jaar zijn:

  • Restaurant van het Jaar 2011 - De Zwethheul, Schipluiden
  • Wijnrestaurant van het Jaar 2011 - 't Schulten Hues, Zutphen
  • Wijnbar van het Jaar 2011 - Bubbles & Wines, Amsterdam

De punten, de trosjes en de glaasjes
Aan de top is de waardering in punten grotendeels gelijk gebleven. Oud Sluis staat bovenaan met de heel bijzondere waardering van 9.9. Gevolgd door De Librije op 9.5, die hiermee iets gezakt is ten opzichte van vorig jaar toen ook hier een 9,9 stond. Ook een 9.5 voor Beluga Maastricht en Inter Scaldes in Kruiningen. Maar wat een fantastische ontwikkeling daaronder, een aantal grote chefs dat staat te dringen om ook op dat hoogste podium te komen. Minstens een drietal zit de huidige top zeer dicht op de hielen; de Zwethheul, Parkheuvel en de Leest bijvoorbeeld. Het gaat goed in ons land, zeker ook als je kijkt naar een aantal nieuwe restaurants dat er ondanks de crisis opeens stond. De Groene Lantaarn in Zuidwolde, Pure C in Cadzand-Bad, een mooi tweede restaurant in Sluis: La Trinité en in Rijswijk Crème Crue. Restaurants die de geest van de tijd heel goed aanvoelden. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is daar buitengewoon in orde. 
Grootspraak is te bestellen via www.grootspraak.nl en verkrijgbaar in geselecteerde boekhandels. De gids is ook als iPhone App. verkrijgbaar.
Bron: Grootspraak


Lekker 2011 - Top 10
Op nummer 1 ook dit jaar weer Oud Sluis, maar verder is het aardig stuivertje wisselen aan de top, met ex-aequo op 3 De Leest en De Librije. De top-10:
 

positie 2011 positie 2010  bedrijf 
 1 Oud Sluis, Sluis 
 2 5 Inter Scaldes, Kruiningen
 3 3 De Leest, Vaassen
 4

2

De Librije, Zwolle 
 5 Beluga, Maastricht 
 6 De Zwethheul, Schipluiden 
 7 20  Ivy, Rotterdam 
 8 8 La Rive, Amsterdam
 9 10 De Bokkedoorns, Overveen
 10 13  Boreas, Heeze


 
 
   
  

Gault Millau 2011
Bij Gault Millau zijn er maximaal 20 punten te verdienen, met een primaire beoordeling op basis van de culinaire kwaliteit. Op de tweede plaats komen zaken als entourage, omgeving en bediening. In tegenstelling tot Michelin beoordeelt Gault Millau op basis van een puntensysteem, variërend van 10 tot 20. 
Deze lijst wordt ook door Oud Sluis aangevoerd, maar verder weinig verrassends in de top. Alleen restaurant Boreas in Heeze heeft zich in de top genesteld met een score van 18.0 (in 2010 nog 17.0).

punten 2011 punten 2010  bedrijf 
 20.0 20.0 Oud Sluis, Sluis 
 19.5 19.5 Inter Scaldes, Kruiningen
  Beluga, Maastricht
 

 

De Librije, Zwolle 
 19.0 19.0  De Leest, Vaassen
 18.0 18.0 De Zwethheul, Schipluiden 
  't Brouwerskolkje, Overveen
     Chalet Royal, Den Bosch
  La Rive, Amsterdam
  De Bokkedoorns, Overveen
    De Leuf, Ubachsberg 
    De Lindenhof, Giethoorn
    Parkheuvel, Rotterdam
   17.0 Boreas, Heeze

 

Share |

Plaats op:
Datum: 17 november 2010
Gerelateerde artikelen  
09-11-2011 Nieuws Het is weer tijd voor de jaarlijkse restaurantlijstjes
17-12-2018 Nieuws Michelin sterren 2019 zijn bekend
26-11-2012 Nieuws Geen 3de Michelin driesterrenrestaurant
11-12-2017 Nieuws Michelinsterren 2018: Derde ster voor Inter Scaldes
07-12-2015 Nieuws Record aantal Michelin sterrenrestaurants in Nederland
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 2,2 seconden.