Nieuws  
 

Nut en noodzaak groene certificeringen door MVO Nederland - MPI en GMIC halen toppers op MVO gebied naar Nederland -  Kontakt der Kontinenten Joins the Pipe - Kontakt der Kontinenten Joins the Pipe - Zilveren Green Key voor het Nederlands Openluchtmuseum


Nut en noodzaak groene certificeringen door MVO Nederland

Er is een groeiende vraag van bedrijven naar methoden om te bewijzen dat zij 'MVO zijn'. Het liefst in de vorm van een certificaat of keurmerk waarmee zij direct aan klanten kunnen duidelijk maken wat zij aan MVO doen en dat dit de juiste manier is. MVO Nederland heeft een overzichtsnotitie opgesteld om organisaties te helpen en wegwijs te maken in het veld van certificeringen.
Lees het hele artikel

MPI en GMIC halen toppers op MVO gebied naar Nederland
CSR: ‘corporate social responsability' staat bij veel bedrijven hoog op de agenda, ook in de meeting branche. U leest erover in elk vakblad dat u openslaat , op iedere bijeenkomst komt het wel ter sprake,  initiatieven worden gebundeld, er worden keurmerken uitgedeeld, next levels bedacht. U bent in uw hart overtuigd van de noodzaak,  uw klanten willen het,  u kunt er zelfs geld mee besparen...   "maar wat kan ik als meeting planner concreet doen om mijn meeting/event groener en duurzamer te maken?"

Tijdens de educational op 4 november delen internationale toppers hun visie en expertise:

 • GMIC-NL
  Voorzitter Babs Nijdam zal vertellen hoe de pas opgerichte Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC)  ondersteuning kan bieden bij de alsmaar stijgende gebruikersnormen voor duurzame zakelijke bijeenkomsten.
 • Sustainable Event tool MPI (session in English) - Roger Simons, CMP, Manager, CSR & Sustainable Events MPI
  Hoe maken we alles meetbaar? Roger Simons  zal uitleg geven over de online MPI sustainable event tool , die planners en suppliers de mogelijkheid biedt om de impact van hun meetings en events  op milieu en maatschappij te meten.
 • Practical (session in English) - Guy Bigwood, president GMIC 2010-2011 en Director van MCI Group Sustainability
  Last but not least gaat Guy Bigwood met de deelnemers aan de slag en geeft  antwoorden op  onze hoofdvraag van vandaag "wat kan ik concreet doen?"
  Guy Bigwood is een erkende pionier en  expert op gebied van CSR en duurzame ontwikkeling in de branche.  Hij leidt een wereldwijd adviesorganisatie dat zich richt op implementatie van en advisering over duurzame projecten bij verenigingen, bedrijven, conventiebureaus en locaties. Guy  is schrijver van o.a.  het Copenhagen Sustainable Meetings Profotol (COP 15).
  Klik hier voor meer informatie: www.mpiweb.nl

Kontakt der Kontinenten Joins the Pipe

Stichting Jointhepipe.org is een non-profitorganisatie die zich inzet voor een eerlijke verdeling van het drinkwater in de wereld. Jointhepipe.org is het eerste sociale netwerk van kraanwaterdrinkers met als droom de langste waterpijpleiding ter wereld te bouwen en zo iedereen, overal ter wereld, van schoon drinkwater te voorzien.
Op de Dag van de Duurzaamheid, 11 november 2010, introduceren wij in de conferentiezalen en restaurants van conferentiehotel Kontakt der Kontinenten kraanwater uit porseleinen waterkaraffen van Jointhepipe.org. De gasten kunnen een bijdrage leveren voor het drinken van kraanwater. Daarmee worden water- en sanitaire voorzieningen, zoals waterpijpleidingen en waterputten, in Derde Wereldlanden gefinancierd. Onderop elke karaf staan de coördinaten van het waterproject waar de donatie aan bijdraagt.

Waarom kraanwater?
Gebotteld water is twee keer zo duur als benzine en tweeduizend keer duurder dan kraanwater. Nederland heeft het beste drinkwater van Europa, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. De eisen waar ons drinkwater aan moet voldoen zijn strenger dan die voor mineraal- of bronwater.

Elke dag sterven er vijfduizend kinderen als gevolg van gebrek aan schoon drinkwater. Nederland verzamelt zo'n 1,2 miljoen ton plastic afval per jaar (500.000 waterflessen per dag). Mondiaal geven we honderd miljard per jaar aan flessenwater uit. Met dertig miljard kan de VN het aantal wereldburgers zonder drinkwater halveren. Er is 0,1 liter olie nodig voor de productie van één petfles. Per petfles is twee tot vijf liter water nodig om de machine te koelen!!


Milieukeur label voor Scandic Sanadome Nijmegen
SMK (Stichting Milieukeur) heeft op 25 oktober 2010 het Europees Ecolabel aan het 4 sterren Spa & Business hotel Scandic Sanadome Nijmegen uitgereikt. De milieukeurcriteria van het Europees Ecolabel hebben betrekking op de hele levenscyclus van een product of de dienst. Van grondstoffen, energie- en watergebruik, tot schadelijke stoffen, verpakking en afval. Sanadome is een voorloper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en is trots dat het wederom is gecertificeerd met het Europees Ecolabel.

Maatschappelijk verantwoorden ondernemen, maar dan ook echt
Sanadome bezit al sinds 2006 het Europese Ecolabel. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) maakt al tien jaar onderdeel uit van de bedrijfsstrategie. Directeur Joost den Bieman zegt: "We hebben teams samengesteld die zich o.a. bezig houden met milieu, veiligheid, maatschappij en gezondheid. De teams komen regelmatig bij elkaar om Sanadome nog slimmer, beter en duurzamer te ontwikkelen op het gebied van MVO. Hierdoor zit MVO in de genen van alle medewerkers".

Enkele voorbeelden waardoor Sanadome is gecertificeerd voor het Europees Ecolabel:

 • Elektriciteit opwekken door een eigen warmtekrachtkoppeling (WKK);
 • Sanadome gebruikt 100% groene stroom;
 • Gebruik van (drink)water uit eigen bronnen, waarvoor er geen inkoop en dus geen transport van flessen water plaats vindt (minder CO2-uitstoot) en geen verpakkingsmateriaal nodig is;
 • In het gebouw zijn alle kranen voorzien van waterbesparingstechnieken;
 • Na sluitingstijd van het Thermenlandschap wordt het buitenbad voorzien van een ‘lamellen deken' waardoor het water niet verdampt en warmte wordt vastgehouden;
 • Bij binnenkomst in de hotelkamer schakelt de gast met zijn hotelpas de energievoorziening in, die bij het verlaten van de kamer automatisch uitschakelt;
 • De verlichting bestaat overal in het gebouw uit ambiance spaar- & ledlampen;
 • Bijzonder is de minibar (energie klasse A++) die door zijn automatische temperatuurregeling 's avonds en 's nachts geen stroom verbruikt terwijl de koeling op peil blijft;
 • Op de hotelkamers kan afval gescheiden worden.
  Bron:  Tourpress

Zilveren Green Key voor het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum mag vanaf heden de zilveren Green Key voeren. Een kroon op het uitgezette beleid in het kader van duurzaam ondernemen. Naast verplichte milieumaatregelen als afvalscheiding, gebruik duurzame materialen (FSC) en energiebesparing, ontwikkelde en implementeerde het museum ook een aantal tailor-made oplossingen. Zo werd een efficiënt systeem van ‘stadsverwarming' ontwikkeld voor de museale gebouwen en wordt alle hemelwater naar de centraalgelegen museumvijver afgevoerd. De zeven horecalocaties in het museum werken voor 80% met producten met EKO-keurmerk en dat is niet alleen nuttig, maar ook smakelijk. Het Openluchtmuseum streeft ernaar om in 2011 de zilveren Green Key in te ruilen voor Goud!
Bron: High Profile

 

 

Share |

Plaats op:
Datum: 29 oktober 2010
Gerelateerde artikelen  
29-10-2010 Nieuws Overzichtnotitie nut en noodzaak groene certificeringen door MVO Nederland
08-11-2010 Nieuws MPI brengt verdiepingsslag in duurzame congres en evenementenorganisatie
13-10-2010 Nieuws MVO nieuws: oktober 2010
01-06-2007 Nieuws Scandic Sanadome Nijmegen gestegen in nationale congres-en vergaderclassificatie …
29-09-2010 Nieuws MVO nieuws: september 2010
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,8 seconden.