Nieuws  

Nederland is in 2008 gestegen van de elfde naar de tiende plaats op de ranglijst internationale congresdestinaties. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de International Congress and Convention Association (ICCA). Elk jaar inventariseert de ICCA de internationale associatiecongressen. In 2008 noteerde zij voor Nederland 227 congressen, in 2007 waren dit er 195 (+16%). In Nederland verzamelt het NBTC jaarlijks, in samenwerking met de regionale congresbureaus en -accommodaties, de internationale congresstatistieken binnen Nederland.

Top internationale congresbestemmingen - landen
ICCA 2008 country rankingDe landen in de top 15 lijst van de ICCA zijn hetzelfde gebleven. De Verenigde Staten en Duitsland zijn sinds 2004 onveranderd de nummer een en twee op de lijst. Nederland is van de elfde naar de tiende plaats gestegen.
"Onze geïntensiveerde marktbewerking om internationale congressen naar ons land te halen, werpt vruchten af", aldus Eric Bakermans, marketingmanager Meetings & Conventions van het NBTC. "Om de concurrentie het hoofd te blijven bieden is en blijft gerichte marktbewerking essentieel. Het bieden van toegevoegde waarde voor de initiatiefnemers is een absolute voorwaarde. Daar moeten we aan blijven werken."


Vertegenwoordiging Geneve

Mede gezien het economische belang van de associatiecongressen heeft het NBTC in januari 2009 een vertegenwoordiging in Geneve opgericht. Bovendien organiseert het NBTC in het najaar van 2009 het tweede associatiesymposium in Den Haag, waar nationale en internationale associaties de toekomst van de congresmarkt bespreken. Circa een derde van alle internationale aankomsten in Nederland heeft zakelijk motief en kent een economische waarde van bijna 1,4 miljard euro.

 

Amsterdam stijgt naar 7e plaats internationale congressteden
ICCA 2008 city rankingAmsterdam is in 2008 gestegen van de 9e naar de 7e plaats op de wereldranglijst van internationale congressteden. Het aantal congressen in de hoofdstad nam toe met 9 procent. Dit blijkt uit de lijst die de International Congress & Convention Association (ICCA) jaarlijks publiceert.

Met 89 internationale congressen laat Amsterdam steden als Stockholm (87), Seoul (84) en Lissabon (83) achter zich. Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) is bijzonder verheugd over deze groei. Mede dankzij een investering van de dienst Economische Zaken van de gemeente Amsterdam ontwikkelt ATCB al een aantal jaren extra activiteiten om Amsterdam als congresstad internationaal te promoten. Deze inspanningen worden nu beloond.

Overige Nederlandse steden doen het goed
In de volledige ranglijst zijn nog meer Nederlandse steden terug te vinden. Rotterdam bezet een zeer verdienstelijke 50e plaats, die het deelt met steden als Washington DC, Koyto, Dubai, Florence en Göteborg. De havenstad was in 2008 goed voor 28 internationale congressen volgens de ICCA-telling. Den Haag en Maastricht vinden we - met 19 congressen elk - gebroederlijk samen terug op de 81e plaats (gedeeld met Oa. Lausanne en Bergen).
Opvallend is dat elk van deze steden grote internationale steden als Miami, San Francisco, Adeliade, Marseille, Moskou, New York, San diego, Antwerpen en Johannesburg achter zich laten.
Verder komen we in de lijst ook Utrecht (plaats 141 met 11 internationale congressen), Groningen en Noordwijk (gedeeld 164e met 9 congressen) en Delft (202e / 7 congressen) tegen. Eindhoven is de laatste Nederlandse stad in de ranglijst (265e / 5 congressen - steden met minder dan 5 congressen zijn niet uitgesplitst). Ook hier bevinden de Nederlandse steden zich in gezelschap van veel grote Amerikaanse steden. Deze hebben echter niet minder congressen, maar door een veel sterkere nationale markt tellen veel congressen niet mee voor de ICCA-statistieken.

ICCA criteria
Voorwaarden voor opname in de ICCA-ranglijst zijn dat het congres minstens 50 deelnemers telt, georganiseerd wordt op regelmatige basis en rouleert tussen minimaal drie landen. In totaal voldeden 7.475 bijeenkomsten uit 2008 aan de criteria voor de ranglijst, een stijging van ca. 800 ten opzichte van 2007. Deze sterke groei is deels het gevolg van een sterke markt, maar ook van verbeterde aanlevering van data.
De ICCA-ranglijst geldt samen met die van Union of International Associations (UIA) wereldwijd als meest gezaghebbend voor de congressector.

Plaats op:
Datum: 18 mei 2009
Gerelateerde artikelen  
18-05-2010 Nieuws Nieuwe ICCA-ranglijst: Nederland in top 10; Amsterdam 8e plaats
17-04-2008 Nieuws NBTC - gerichte internationale marktbewerking blijft essentieel
26-05-2011 Nieuws ICCA statistieken 2010: Aanzienlijke stijging internationale associatie congressen …
21-05-2010 Nieuws Holland handhaaft tiende plek internationale congresdestinaties
13-05-2013 Nieuws Nederland stabiel in top 10 internationale congresbestemmingen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,63 seconden.