Nieuws  
 

Hotels verwachten wereldwijd 5% tot 10% lagere bezettingsgraden en kamerprijzen in 2009. Dit blijkt uit de Global Hotel Market Sentiment Survey van Horwath HTL.

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder ruim 2.700 hoteliers wereldwijd, blijkt dat 71% van de hoteliers verwacht dat de bezettingsgraad zal dalen, terwijl 67% verwacht dat ook de gemiddelde kamerprijs zal dalen. Ruim 70% van de hoteliers houdt dan ook rekening met duidelijk lagere omzetten. Bijna een derde van de hoteliers verwacht zelfs een omzetdaling van minimaal 10% tot 15%.

Volgens Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath HTL in Nederland, geven de resultaten aan dat de economische crisis wereldwijd ook voor de hotellerie zeer ernstige gevolgen heeft. Met name de ontwikkelingen in de wereldeconomie en de aandelenmarkt worden gezien als negatieve invloeden op de resultaten van de hoteliers.  De hoteliers verwachten wereldwijd een daling in alle segmenten. Voor zowel zakelijke gasten, congresbezoekers, toeristische gasten als toergroepen geeft meer dan 50% van de ondervraagden aan een daling te verwachten. Het volledige onderzoek staat op www.horwath.nl.

Hotelmarkt Nederland sterk gedaald
De hotellerie in Nederland maakt zeer moeilijke tijden door. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van de hotels met ruim 4% is gedaald in 2008. Voor 2009 wordt een verdere daling van het hotelbezoek verwacht. De hoteliers budgetteren nog wel op een stabiele gemiddelde kamerprijs, maar het is de vraag of dit vast te houden is.

In de budgetten voor 2009 wordt er vooralsnog door de hoteliers op gerekend dat de prijs kan worden vastgehoudenop he niveau van 2008. Het is echter waarschijnlijk dat de aanhoudende economische crisis ook zal leiden tot lagere kamerprijzen, daar meer en meer zakelijke en toeristische reizigers aankondigen te zullen besparen op de reiskosten. Ook de hoteliers zelf houden er rekening mee dat het budget niet zal worden gehaald: bijna 70% van de hoteliers verwacht dat uiteindelijk ook de gemiddelde kamerprijs onder het niveau van 2008 zal eindigen.
 
De resultaten bevestigen nogmaals de sterke mate waarin de hotellerie afhankelijk is van de economische ontwikkelingen. De negatieve verwachtingen voor 2009 sluiten daarmee aan op de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB), die voor Nederland een economische krimp van 3,5% voorspellen. Voor 2010 verwacht het CPB nog een lichte daling van 0,25%. In voor Nederlandse hotels belangrijke landen als de Verenigde Staten en Duitsland wordt al gesproken over een economisch herstel: voor de VS zou dit eind 2009 kunnen plaatsvinden en in Duitsland mogelijk al eerder. Verwacht wordt dat dan ook de neergang in de Nederlandse hotellerie zal zijn gekeerd en dat in 2010 en 2011 de bezettingsgraden opnieuw zullen stijgen.

Plaats op:
Datum: 9 mei 2009
Gerelateerde artikelen  
30-03-2009 Nieuws Onderzoek Horwath: Hotelmarkt Nederland sterk gedaald
16-03-2009 Nieuws Global Hotel Market Sentiment Survey: Hotels verwachten wereldwijd slechte …
31-08-2012 Nieuws Nederlandse hoteliers somber
11-09-2013 Nieuws Nederlandse hotelmarkt klaar voor herstel tweede halfjaar
05-03-2007 Nieuws Horwath HTL : Hotellerie naar nieuw hoogtepunt
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,59 seconden.