Nieuws  

Hotels verwachten wereldwijd 5% tot 10% lagere bezettingsgraden en kamerprijzen in 2009. Dit blijkt uit de Global Hotel Market Sentiment Survey van Horwath HTL. Ook hotels in Nederland en vooral Amsterdam zijn pessimistisch over het komende jaar.

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder ruim 2.700 hoteliers wereldwijd, blijkt dat 71% van de hoteliers verwacht dat de bezettingsgraad zal dalen, terwijl 67% verwacht dat ook de gemiddelde kamerprijs zal dalen. Ruim 70% van de hoteliers houdt dan ook rekening met duidelijk lagere omzetten. Bijna een derde van de hoteliers verwacht zelfs een omzetdaling van minimaal 10% tot 15%.

Volgens Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath HTL in Nederland, geven de resultaten aan dat de economische crisis wereldwijd ook voor de hotellerie zeer ernstige gevolgen heeft. "We zien zeer negatieve sentimenten in bijna alle hotelmarkten, niet alleen in Europa en Noord-Amerika maar ook in Azië en Australië."

Met name de ontwikkelingen in de wereldeconomie en de aandelenmarkt worden gezien als negatieve invloeden op de resultaten van de hoteliers. "De historie van de afgelopen 30 jaar laat zien dat de hotelmarkt sterk volgend is aan de conjunctuur," aldus Hoogendoorn. "De hoteliers zijn zich daar zeer van bewust en verwachten dan ook dat de aanhoudende recessie zal resulteren in minder hotelgasten en lagere prijzen."

De hoteliers verwachten wereldwijd een daling in alle segmenten. Voor zowel zakelijke gasten, congresbezoekers, toeristische gasten als toergroepen geeft meer dan 50% van de ondervraagden aan een daling te verwachten.

Een weging van de verschillende elementen van het onderzoek (markt, resultaten, invloeden en marktsegmenten) leidt tot een algemeen cijfer voor het wereldwijde sentiment van -34,2 op een schaal van -150 tot +150. Van alle deelnemende landen is Japan het meest negatief, met een score van -74,1. Het minst negatieve land is Indonesië met een score van -4,3. De relatief positieve uitkijk van Indonesië kan worden verklaard door de situatie in Jakarta, waar de kamerprijzen lange tijd zeer laag waren maar waar nu een prijscorrectie wordt verwacht.

In Europa ligt het gemiddelde sentiment op -36,0; iets lager dan het wereldwijde gemiddelde. Het meest positief is Noorwegen, met een score van -20,3. Het meest negatief is Slowakije met -68,4.

Benelux
De hotels in de Benelux zijn met een gemiddelde sentiment score van -34,4 iets negatiever dan het gemiddelde wereldwijd. Hierbij scoort Nederland, met een score van -36,2, nog duidelijk lager dan België en Luxemburg, waar de gemiddelde score -25,9 is.
Van de Benelux hotels geeft maar liefst 74% aan een lagere bezettingsgraad te verwachten in 2009. Daarnaast geeft 67% aan een daling van de gemiddelde kamerprijs te verwachten, waardoor voor 73% van de hotels ook de totale omzet zal dalen. Het merendeel houdt rekening met een omzetdaling van maximaal 10%; een kwart van de hoteliers verwacht een daling van meer dan 10%.

Van de hotels in de Benelux verwacht 86% een negatieve invloed vanuit de aandelenmarkt, terwijl 78% ook een negatieve invloed van de wereldeconomie verwacht en 66% een negatieve invloed van de lokale economie. Daarnetegen verwacht slechts 32% een negatieve invloed vanuit het lokale toerisme. Opvallend is dat de hoteliers zich geen zorgen meer lijken te maken over de olieprijzen: meer dan de helft verwacht dat deze helemaal geen invloed zullen hebben op de hotelresultaten in 2009.

Ook uit de verwachting voor de verschillende marktsegmenten blijkt dat de economische crisis de belangrijkste oorzaak van de verwachte daling is. Meer dan 60% van de hoteliers verwacht dat de zakelijke gasten en de congresgasten zullen afnemen. Daarentegen verwacht slechts 40% dat ook de toeristische gasten en de toergroepen minder zullen presteren.

Opvallend is dat de hotels in de hoofdsteden Amsterdam en Brussel veel lager scoren dan in de rest van de Benelux. Het gemiddelde sentiment in Amsterdam ligt op -63,4, onder meer doordat 100% van de hotels een daling van de bezettingsgraad verwacht. Ondanks dat 12% nog een lichte stijging van de kamerprijs hoopt te realiseren, verwachten alle hotels dat de totale omzet in 2009 zal dalen. In Brussel ligt het gemiddelde sentiment op -58,1, eveneens door negatieve prognoses voor bezettingsgraad en omzet. Het sentiment is in de secundaire steden als Antwerpen (-38,6), Den Haag (-46,5) en Rotterdam (-27,5) niet positief te noemen, maar wel duidelijk minder negatief.

Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey
De Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey is uitgevoerd in 46 landen met in totaal 2.705 respondenten. Europese hoteliers vertegenwoordigen 43% van de deelnemers, Aziatische hoteliers 26% en Noord Amerika, Zuid Amerika, Australië en Afrika respectievelijk 13%, 6%, 6% en 5%.
Het onderzoek is ontwikkeld om de wereldwijde hotelindustrie een snel overzicht van de marktverwachtingen voor de komende 12 maanden te geven. Het onderzoek richt zich op de vooruitzichten voor bezettingsgraad, gemiddelde kamerprijs en totale omzet.

Bron: Horwath HTL

Plaats op:
Datum: 16 maart 2009
Gerelateerde artikelen  
09-05-2009 Nieuws Hotels verwachten wereldwijd slechte resultaten
24-02-2010 Nieuws Hoteliers optimistisch voor 2010
31-08-2012 Nieuws Nederlandse hoteliers somber
10-03-2011 Nieuws Hoteliers optimistisch voor 2011
01-05-2013 Nieuws Groei optimisme onder hoteliers, behalve over congressegment
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,67 seconden.